5 tips för en perfekt helg i Aten

I Aten finns allt – från vidsträckta sandstränder och himmelsblå vatten till kulturella skatter – där den mest kända är Parthenon i Akropolisparken – ett 2500 år gammalt monument som vakar över Aten, antikens huvudstad.  

Aten är den perfekta weekenddestinationen. Inte för långt bort, inte för dyrt och med en av världens bäst bevarade kulturskatter att förundras och fascineras över. För att inte tala om de vackra parkerna, de trendiga barerna och de mysiga tavernorna. Dessutom är det lätt och smidigt att ta sig runt i staden tack vare den utbyggda lokaltrafiken.  

Att resa till Aten är som att besöka den västerländska civilisationens vagga. Vart man än går känner man av historiens vingslag. Och självklart ska du pricka av Akropolis och Parthenon under ditt Aten-besök – dessa arkitektoniska mästerverken är ett absolut måste och står på mångas bucketlist. Även de livliga kvarteren i Plaka är något du inte får missa under ditt weekendbesök. Plaka är Atens äldsta stadskvarter, men precis som i Gamla stan i Stockholm finns här gott om turistfällor.  Dock tar charmen överhand och på Plateia Avissynias hittar du söndagens loppmarknad. En annan skattkista för alla shoppingsugna är marknaden i Monastiraki.  

Vi reste till Aten en perfekt vårdag, när vädret hemma i Sverige ännu kämpade för att undvika frost på nätterna. Här är våra 5 bästa tips för en perfekt helg i Aten.  

Checka i på Brown Acropol 

Börja med att checka in på Brown Acropol. Läget kan inte vara mer perfekt och Brown Acropol ligger mitt i smeten, i Atens bästa shoppingsområde, och nästan granne med de båda torgen – Omonia och Syntagma. Det perfekta läget gör att du har gångavstånd till både Akropolis och Parthenon. Brown Acropol är ett coolt retrohotell som går under epitetet ”designhotell”. Både inredning, arkitektur, färg och materialval är inspirerat av 60-talets legendariska kosmopolitiska vibbar. Man brukar säga att varje hotell har en själ och att denna själ genomsyrar hela hotellet. På Brown Acropol visar sig detta i en filosofi som baseras på en retro-estetik, kryddad med bekväma sängar, rymliga garderober och lyxiga badrum. När jag anländer till hotellet står solen som högst på himlen och för att inte bränna sönder mitt bleka skandinaviska ansikten i den sydeuropeiska gassande solen, väljer jag att spendera den första timmen på hotellrummet. Under tiden jag packar upp mitt bagage, sätter jag på lite skön 60-tals musik från vinylspelaren innan jag lägger mig raklång i sängen med en espresso från rummets nespresso-maskin. Innan jag går upp till hotellets soldäck blandar jag ihop en cocktail från barvagnen, även den så klart 60-tals retro. Brown Acropol har en av de största och mest imponerande hustaken i Aten, med panoramautsikt över hela staden, ända bort till Akropolis. Jag hittar en ledig hängmatta, medan mitt resesällskap hoppar i bubbelpoolen. Solen är fortfarande gassande het, men med en drink i handen och bekväm skugga under ett parasoll känns ändå livet som perfekt. Nu kan semestern börja! 

Luncha på Mama Tierra 

Grekisk mat är så mycket mer än moussaka, fetaostsallad och calamares. I Aten har det under de senaste åren vuxit fram en krogscen, där kreativitet och närproducerat står i fokus. Mama Tierra är ett sådant guldkorn – där man erbjuder klassiska rätter med en modern twist. Denna lilla oansenliga restaurang är det är lätt att missa om man inte känner till vart den ligger. Här finns ingen pampig entré eller några storslagna skyltar som basunerar ut hur man hittar hit. Man skulle kunna kalla Mama Tierra för en ”hidden gem”, något som bara är känt för de invigda. Men maten som serveras är allt annat än anspråkslös. Mamma Tierra har bland annat vunnit The Michelin Plate för sin korsbefruktade matsedel med veganska rätter från både medelhavet, mellanöstern, Asien och Latinamerika. Jag försöker äta mer vegetariskt, så fort det bjuds, och beställer in flera rätter från menyn. Och dyrt är det inte heller. Det blir vegansk hamburgare, sötpotatis-hommus, burritos och nån veganvariant av korma. Till det dricker jag kombucha. Om du inte gillar att sitta på träbänkar och pinnstolar kan jag rekommendera att du frågar den trevliga personalen om take away – och inmundigar de veganska läckerheterna i någon av Atens natursköna parker.  

Lyxa till det på Kohylia 

Grand Hotel Lagonissi är ett av världens lyxigaste resort som ståtar på en helt egen halvö utanför Atens kust. Detta prisbelönta resort har även uppmärksammats av Guide-Michelin, inte minst på grund av sitt unika läge bara 150 meter från Egeiska havet utan även för sin vackra natur och milsvida utsikt. På denna halvö i södra Attica hittar du även Kohylia – en fusion restaurang med peruanska och japanska influenser. Som den foodie jag är, hade jag så klart lusläst recensionerna som i sin iver försökt överglänsa varandra. Här kan du njuta av en Nikkei-meny som passar gudarna på berget Olympen, var det någon som skrev. Och kanske är det så, Kohylia erbjuder en upplevelse utöver det vanliga. Fusionen av peruansk och japansk matkultur är en fascinerande resa där två distinkta gastronomiska traditioner möts och skapar något helt unikt. Denna kulinariska fusion, känd som Nikkei-köket, har sina rötter i den historiska migrationen av japanska invandrare till Peru under början av 1900-talet. Dessa invandrare tog med sig sina kulinariska traditioner och ingredienser till Peru och anpassade dem till de lokala smakerna och tillgängliga råvarorna, vilket resulterade i en smakrik och mångsidig matkultur som har blivit omtyckt över hela världen. En av de mest kända rätterna inom Nikkei-köket är tiradito, en peruansk variant av den japanska sashimin, som jag väljer att starta min måltid med. Tiradito består av tunna skivor av rå fisk, vanligtvis havsabborre eller tonfisk, som serveras med en kryddig limebaserad sås och ibland med inslag av japanska smaker som sesamolja eller sojasås. Denna fusion av rå fisk med peruansk cevichesås skapar en härlig balans mellan friskhet och umami. Ett annat exempel på Nikkei-köket är sushi-rullarna som så klart även de finns att beställa på Kohylia. De känns lite matigare då de är fyllda med avokado, räkor och marinerad ceviche, och kryddade med aji amarillo (peruansk chili) och rocoto (en annan typ av peruansk chili). Ingen middag är fulländad utan en smarrig dessert. Jag valde att in en pralinkaka med citron kräm och matchapuder. 

Besök Italiens Riviera och Isla Brown Corinthia 

På sommaren flockas atenare till den så kallade ”Athens Riviera” – ett 16 km långt kustområde som slingrar sig från Atens södra delar ända till spetsen av den attiska halvön. Trots att vissa delar ligger bara ett stenkast bort från Aten, är stora delar orörda. Turisterna tar sig istället direkt ut till öarna efter ett snabbt besök i huvudstaden, och går miste om denna outforskade pärla. Mitt bland de sömniga byarna hittar du Isla Brown Corinthia, ett sagolikt vackert hotell som ingår under exklusiva Curio Collection by Hilton.  För många är hotell bästa lyxen och till och med viktigare än själva resmålet. Isla Brown Corinthia är ett av dessa hotell som satt en ära i att kunna erbjuda en upplevelse utöver det vanliga och utan att skämmas skulle jag vilja påstå att Corinthia är kronjuveleren på Atens riviera. Du tar dig enkelt hit på mindre än en timme och jag lovar arr du inte kommer att ångra dig. Den kurviga vita fasaden ser ut som en hög av gigantiska vita stenar, men inuti finns inte en hård kant i sikte – från lobbyns rundade kolonner till det böljande taket ovanför baren med havsutsikt. De förgyllda accenterna kontrasterar allt det vita och ger en känsla av lyx och överflöd – som sig bör på ett 5-stjärnigt lyxresort. Vad gör man då på ett designprisat resort (IDA Design 2023) i Agioi Theodoroi, Corinthia. Till att börja med är alla vattensporter du kan tänka dig tillgängliga; vattenskidor, wakeboard, dykning, sup, vindsurfing, jetski, parasailing, flyboarding – för att bara nämna några. Här finns så klart även holistiskt spa samt flera restauranger och barer. Men kanske det bästa av allt är infinitypoolen med unik utsikt mot Saroniska viken.  

Hoppa på en kryssning med MSC Cruices 

Har du mer tid än bara en helg så är faktiskt Aten en av de populäraste hamnarna för en medelhavskryssning. MSC cruises har hela 16 resrutter som avgår från just Aten under sommarmånaderna. Härifrån kan du sedan under en 5 – 9 nätter lång kryssning, gå iland i andra kända hamnar som Split och Zadar i Kroatien, Venedig, Lecce och Bari i Italien, Mykonos, Olympia, Santorini och Korfu i Grekland och Izmir och Istanbul i Turkiet.