”Jag längtar efter publiken”
Maria Lundqvist är en av våra mest älskade och mångsidiga skådespelare.
Efter isolering och pandemi återupptar hon nu sin soloföreställning, ”Om att våga flyga” med en omfattande teater och konserthusturné över hela Sverige.
I föreställningen medverkar även musikalartisten Kristoffer Hellström och pianisten Arvid Svenungsson, samt riksspelemannen Lena Jonsson, på scenen.
Maria vill än en gång bjuda in publiken i tanken och känslans värld kring funderingar om att våga och vilja flyga när livet fortfarande känns oändligt och ändå inte. Det blir tvära kast, mycket musik, vansinnigt lekfullt och på djupaste allvar. Färdiga nummer blandas med ofärdiga tankar.
– Det kommer bli väldigt roligt!
– Idag är det viktigare än någonsin att ställa sig frågan och våga formulera svaren på ”vem man är”, ”vart jag är på väg” ”vad vill jag” och ”Varför”. Att våga bryta normer och tänja på gränser på vilket sätt vi skall våga fortsätta leva det här livet, är viktigt. Att söka sig nya vägar kan visserligen göra ont, men vem har sagt att inte gräset är grönare på andra sidan ?!”
I många år har Maria fått frågan om att skriva en bok. Och nu har boken äntligen kommit.
I Marias vanliga anda har hon tagit steget vidare och skrivit en bok som inte liknar den vanliga. Hon kallar den en ”Tea table bok” och boken har lika många bilder som textsidor.
I nära samarbete med fotografen Orlando G Boström har hon vågat mixa text med bild, och bild på bild som slutligen blivit en 30 x 28 cm stor bok.
– Det var den största boken tryckeriet kunde trycka, säger Maria och skrattar. Boken är 278 sidor lång och 2 kg tung och lämpar sig alltså bäst för stillasittande kontemplerande med förslagsvis en kopp te vid sidan om.
Hon har formulerat tio kapitel om uppväxt, möten, händelser och återvändsgränder som påverkat henne att bli den skådespelerska, mamma, syster, dotter och kvinna hon är idag. Hon berättar om havet och flickan, om uppbrott och utanförskap, hon skriver om konsten och passionen till teatern och det innersta starka som segrade tillslut.
Hon berättar om kvinnorna som präglat hennes liv, om rädslan inför det som komma skall men också om kärleken, lusten och nyfikenheten, som drivit henne att förstå att gräset faktiskt var grönare på andra sidan.
Till varje kapitel finns två texter ur föreställningar som Maria gjort genom åren.
Texter som hon skrivit själv eller som hon knyckt från sina favoritförfattare.
Maria Lundqvist beskriver sin bok som en sorts skådespelares kokbok. I denna bok har hennes livs beröringspunkter, hon själv fått smaka på, nu fått formulera sig.
Nu hoppas hon att den kommer ge läsaren ingång till sitt egna livs recept på upplevelser som påverkat och fortsatt kommer ge avtryck i hens liv. Hon vill få läsaren som läser att våga samla på sina egna ögonblick av längtan, formulera sitt svar på vem hen är, vart hen är på väg och vad hen vill.
Boken heter ”Om att våga flyga”, den ges ut på hennes nystartade bokförlag ”BokbokelibokBok Förlag” och finns att köpa på www.marialundqvist.se
Om Maria
Marias otroliga bredd som skådespelare har gjort henne synlig på såväl landets teaterscener, i film- och tv-sammanhang samt på krogscener, i musikaler och julshower i över 35 år. Hon blandar sina ned-dimp i stora som små sammanhang, lika gärna med en symfoniorkester, storband som med ett ensamt piano. Maria har ett alldeles eget unik tilltal, få kan som hon blanda komik och allvar på ett sådant sätt att det är svårt att inte bli berörd.
Med tv-figuren Sally fick Maria en särskild plats i svenska folkets hjärtan och vem minns inte den sårbara mamman i SVT:s stora satsning ”30 grader i februari”?
Maria blev flerfaldigt internationellt prisad för sin roll i kritikerrosade långfilmen ’Den bästa av mödrar’, en film hon dessutom blev Guldbaggebelönad för, ytterligare prisregn fick hon även för långfilmen ”Himlens hjärta” och ”Heartbreak Hotel”.
Maria är Karamellodiktstipendiat, hon har fått pris av Svenska Akademin, Fridolf Rudin, Årets Göteborgare och Gösta Ekman m.m.
www.omattvagaflyga.se