Recepttips från Doreen Månsson

SHAWARMA

INGREDIENSER

400 g lammentrecôte eller halloumi (kyckling funkar också!)

TABBOULEH
Bladpersilja, ett stort knippe
1 gurka, urkärnad och skuren i små tärningar
2 tomater eller flera små, urkärnade och skurna i små tärningar
1 citron, saften av

HUMMUS
2 burkar kokta kikärtor
3 msk tahini (kan hoppas över)
1–2 tsk spiskummin
1 citron, saften av
5 msk olivolja

MYNTAOLJA
Färsk mynta, ett knippe
2 vitlöksklyftor, krossade och grovt hackade
½ citron, saften av
1 dl olivolja
Vit balsamvinäger att smaka av med

”RÖKT” MAJONNÄS
1 dl majonnäs (kan bytas ut mot yoghurt)
Rökt paprikapulver (mängd efter smak)

ÖVRIGA TILLBEHÖR

Röd- eller schalottenlök, tunt strimlad
Sumakkrydda (finns på orientlivs)

Rödkål, tunt strimlad
½ citron, saften av

Saltgurka, libanesisk eller inlagd vildgurka (finns på orientlivs), skuren längs med

Yoghurt

Arabiskt tunnbröd


Den första tuggan av denna rätt transporterar mig direkt tillbaka till Marrakech och lata dagar vid poolen för några år sedan. Jag kan inte tänka mig en rätt som passar bättre till slappa sommardagar eller kvällar även i Sverige. Allt förutom att steka/grilla köttet eller halloumin kan förberedas i förväg, eller till och med dagen innan. Detta är dessutom en rätt som det är lätt att göra mycket av.

TABBOULEH
Hacka persiljan fint. Kärna ur gurka och tomater med en sked, och skär sedan i små fina träningar. Blanda sedan persilja, tomat och gurka i en skål. Smaka av med citronsaft och sätt åt sidan. (Till denna rätt har vi ingen bulgur eller rödlök i tabboulehn.)TABBOULEH
Hacka persiljan fint. Kärna ur gurka och tomater med en sked, och skär sedan i små fina träningar. Blanda sedan persilja, tomat och gurka i en skål. Smaka av med citronsaft och sätt åt sidan. (Till denna rätt har vi ingen bulgur eller rödlök i tabboulehn.)

HUMMUS
Häll upp kikärtorna i en sil eller ett durkslag och skölj dem under kallt vatten. Låt rinna av. Mixa sedan kikärtorna grovt tillsammans med tahini, spiskummin och olivolja. Till den här rätten mixar vi inte hummusen slät, då vi tycker det passar bättre med en lite grövre textur. Smaka av citronsaft, spiskummin och eventuellt lite salt. Till detta tycker vi även att det blir gott om det smakar lite mer av spiskummin än vad som är vanligt för en hummus. Rör eventuellt i lite extra olivolja för rätt konsistens. Röran ska absolut inte vara rinnig, men ska ändå gå lätt att breda ut över tunnbröden. När du är nöjd med konsistensen sätter du även hummusen åt sidan.

MYNTAOLJA
Mixa mynta och vitlöksklyftor fint tillsammans med olivolja och citronsaft. Smaka av med vit balsamvinäger. Smaken ska vara tydlig av persilja, ganska mycket vitlök, syrlig av citron och med lite lite sötma från balsamvinägern.

Täck en skål med en kökshandduk och häll över röran i den. Pressa sedan ut myntaoljan ur kökshandduken tillbaka i skålen och häll sedan över i en dressing flaska. Sätt åt sidan.

”RÖKT” MAJONNÄS
Börja med att röra ner en mindre mängd rökt paprikapulver i majonnäsen. Smaka av. Känner du den rökta smaken? Om inte rör i lite mer och smaka av igen. Gillar du inte majonnäs, eller vill ha något mindre fett går det alldeles utmärkt att smaksätta yoghurten med rökt paprikapulver. Jag gillar smaken tydligt rökig, men här får man experimentera sig fram lite efter tycke och smak.

ÖVRIGA TILLBEHÖR

Dela och skär rödlöken tunt. Lägg rödlöken i en skål. Häll över lite sumak och blanda runt. Sätt åt sidan.

Strimla rödkålen tunt. Lägg över i en bunke och blanda med citronsaften (det är så den får sin vibrerande färg!) och sätt åt sidan.

STEK KÖTT OCH/ELLER HALLOUMI
Allt fram till nu, kan som sagt förberedas i förväg eller till och med dagen innan, vilket gör rätten snabb att ”få ut” när det är dags. Det enda som är kvar att göra innan servering är att laga köttet/halloumin och sedan montera wrappen.

Strax innan servering är det dags att laga köttet eller halloumin. Salta köttet runtom och stek eller grilla det som du föredrar det. Vi gillar det medium rare. Peppra runt om, och låt vila en stund i folie. Om du vill göra några wraps med halloumi också, eller bara göra med halloumi är det dags att steka/grilla även den nu. När köttet fått vila, skär du det i tunna skivor (tvärs över fibrerna).

MONTERING
Börja med att med en smörkniv eller baksidan av en matsked breda ut ett tunt lager av den rökta majonnäsen över tunnbröden. Bred ovanpå det ut ett litet tjockare lager med hummus (om du inte använder majonnäs börjar du med hummusen). Skeda sedan ut lite tabbouleh, rödkål, rödlök och några bitar saltgurka. Toppa med några tunt skurna bitar av lammentrecote eller halloumi. Salta och peppra. Avsluta med att ringla över lite av myntaoljan och yoghurten. Vik in kanterna, rulla ihop tunnbrödet och rulla in den i smörgåspapper. Försegla genom att snurra ändarna på smörgåspapperet.

SERVERING
Dela rullarna på mitten med en vass kniv och servera. Vill man kan man servera hemmagjorda pommes frites på potatis eller sötpotatis till.