Experttips: Så lyckas du med utomhusbelysningen
Utomhusbelysning är så mycket mer en bara ett praktiskt sätt att hålla mörkret på avstånd. Det är en säkerhetsfaktor och bidrar till en trygghetskänsla särskilt under årets mörkaste månader. Förutom ökad trygghet och en dekorativ inramning runt ditt hus så kan du även med hjälp av smart utomhusbelysning styra belysningen från mobilen, oavsett om du är hemma eller bortrest. Men det kan vara svårt att veta exakt var man ska placera sin utomhusbelysning så att det blir snyggt och trevligt och inte som en rockkonsert i Las Vegas?
Micael Bergsten, elektriker på Klingstedt El ger sina bästa tips på hur du får utomhusbelysning som är både effektiv, smart och estetisk.
- Köp inga utomhusarmaturer för att du tycker dom är snygga utan att först ha gjort en skiss över din trädgård. Utgå från dom olika platserna i trädgården till exempel rabatter, träd, gångar, garageuppfart mm och rita sen ut det befintliga ljuset. Det ljus som bidrar till din ljusmiljö till exempel säga armaturer på fasaden, gatubelysning, grannens belysning mm.
- Separera på funktionell belysning och estetisk belysning. Funktionell belysning placeras utifrån praktiska och trygghets skäl och estetisk belysning är den som skapar en skön visuell upplevelse.
- När du markerat platserna som du vill belysa så är det dags att testa hur det kan se ut. Detta görs enklast med en ficklampa som du placerar när det är mörkt på dom platser där du vill ha belysning för att se hur det kan se ut. Flytta gärna runt och testa att belysa åt olika håll och på olika nivåer och betrakta belysningen från olika vinklar för att få fler perspektiv. Glöm inte att titta inifrån huset också.
- När du vet var du vill ha din belysning så rådfråga gärna en elektriker om vad hen har för råd kring installationen. Förberedande arbete som att gräva för kablar är enkelt att göra själv men gör detta i samråd med elektriker så att du inte behöver göra onödigt arbete. Eluttag som sitter i utemiljö ska vara jordade och man behöver ha en jordfelsbrytare som bryter strömmen om något fel uppstår. Passa på i detta stadie att fråga din elektriker om en belysningsstolpe med flera eluttag. Finns en sådan installerad så är det enkelt att ändra och lägga till ljuskällor i framtiden. Gå även igenom dina önskemål av armaturer med din elektriker för vi har ofta bra koll på prisvärda motsvarigheter.
Här är en lista på dom vanligaste platserna för utomhusbelysning
Entrén:
För att skapa en välkomnande atmosfär är det viktigt med lämplig belysning vid ytterdörren. Välj helst en armatur som är riktad nedåt eller en taklampa för utomhusbruk så att dina besökare inte bländas. Här kan du komplettera med belysning längs gången till ytterdörren.
Gångar:
För att undvika att trädgården känns överbelyst och steril så ska man vara försiktig med att belysa varje kvadratmeter. Gångbelysning är mest effektiv om trädgårdsgången är längre än 20 meter och inte redan belyst av annan belysning.
Garageuppfart:
För att underlätta parkering och för en tryggare känsla när du packar ur barn och matkassar ur bilen kan du placera pollare (en stolpe med ljus) eller markspotlights. Belysningen ovanför carporten är inte alltid till så mycket hjälp när det är mörkt ute.
Husfasaden:
Väggarmaturer och infällda spotlights i takfoten kan användas för att belysa husets fasad. Även här behöver du testa placeringen för att undvika bländning och välj armaturer som passar husets stil. Denna belysning är mest estetisk då den ofta inte når särskilt långt utanför husfasaden.
Uteplatsen:
Umgängesytor behöver både estetisk och funktionell belysning så här kan du med fördel blanda både styrka och färgton. För en ombonad känsla runt kan man rama in uteplatsen med ljusslingor som skapar en härlig stämning året runt. Om du har ett trädäck så kan du placera Decklight som ger ett fint sken i 360 grader. Vägglampor som placeras på fasaden vid terrassen är både dekorativt och praktiskt. Tänk på hur ljuset från armaturen påverkar innemiljön innan du installerar.
Träd:
Oftast använder man markspotlights eller strålkastare för att belysa träd underifrån, men man kan även belysa trädet både uppifrån och nedifrån. För att skapa en siluettbelysning kan man placera ljuskällan bakom trädet. De vanligaste typerna av belysning för träd är spotlights, strålkastare och markspotlights. Markspotlights grävs ner i marken och tål både lekande barn och gräsklippare, och de lyser direkt uppifrån. Man kan även placera små lampor i trädgrenar eller bland buskarna för att skapa en mjuk belysning som inte stör nattens mörker.
Rabatter:
För att skapa djup i trädgården är det bra att ljussätta både nära och längre bort från huset. Pollare med halogenlampor är bra för avlånga rabatter, medan markstrålkastare ger en mysigare känsla. Använd olika ljuskällor, ljusstyrkor och färg för bäst resultat.
1. Funktion och Säkerhet
Rätt placerade lampor ökar säkerheten runt ditt hus och genom att belysa gångar, trappor och uppfarter så minskar risken för olyckor i mörkret. Fokusera på dom absolut viktigaste områden runt huset som behöver extra uppmärksamhet och tänk på att inte överdriva.
Lager på ljusnivåer
För att skapa en harmonisk och mångsidig atmosfär är det viktigt att använda olika typer av belysning och skapa flera lager av ljus. Genom att kombinera olika ljuskällor, såsom överhängande lampor, markbelysning och dekorativa ljus, kan du skapa en balanserad och intressant belysningsdesign. Använd varierande ljusnivåer för att passa olika aktiviteter, från avkoppling på terrassen till att ha en trädgårdsfest.
Energieffektivitet med LED
Utomhusbelysning ska vara hållbar och där är LED-lampor ett utmärkt alternativ eftersom de är energieffektiva och har lång livslängd. Idag finns det ett brett utbud av LED som gör att du kan skapa olika effekter, såsom färgändringar och dämpade toner.
Automatiserad och smart belysning
Med en automatiserad utomhusbelysning med smarta system kan du anpassa belysningen genom att tex. ställa in en timer som sätter i gång belysningen när det blir mörkt, det håller både energiförbrukning och tjuvar borta. Du kan även styra belysningen på distans och få det att se ut som att nån är hemma.
Färgtemperatur i belysning:
Mäts i kelvingrader (K), indikerar varmt eller kallt vitt ljus.
2 700 K = varmt ljus, 6 000 K = vitt ljus (tendens mot blått).
Blandning av färgtemperaturer i trädgårdsbelysning:
Varmt ljus (upp till 3 000 K) för en mysig känsla.
Kallt ljus (från 4 000 K) för neutral och energifylld atmosfär.
Skapa kontraster och stämningar:
Kombinera olika färgtemperaturer för att skapa visuella kontraster.
Anpassa belysningen för att skapa önskad atmosfär i trädgården.
Anpassningsbara Inställningar
Många smarta belysningssystem erbjuder anpassningsbara inställningar för ljusstyrka och färgtemperatur. Du kan skapa olika stämningar för olika tillfällen, som avkoppling, middagar eller trädgårdsfester.
Köpställe för lamporna är https://lightson.se