Novent fortsätter växa — var tredje svensk plockar fram julen redan i november

Fenomenet ”Novent” växer sig allt starkare i Sverige, det visar en ny undersökning från Norstat på uppdrag av Scan. Mest ivriga är 25–34-åringarna, där 37 procent tjuvstartar julen redan före första advent. Allt fler svenskar uppger också att de firar jul flera gånger och i mindre sällskap — tillfällen då Scans Mini-julskinka blir en given succé. Mini-julskinkan finns på ICA från och med vecka 44.

Nästan en tredjedel av svenskarna uppger att de firar julafton med fyra personer eller färre, och mer än var tredje svensk deltar i julmåltider tre gånger eller fler. — Att fler väljer att starta julfirandet tidigt och föredrar att göra det i mindre sällskap överensstämmer väl med den entusiasm vi upplevde över fjolårets minsta nyhet: Mini-julskinkan. Den mindre versionen av den klassiska och smakrika Piggham julskinkan blev snabbt en favorit hos många, så pass att några av våra butikskunder valt att ta in den tidigare i butik för att tillgodose de tidiga julentusiasterna. På Scan är vi förstås väldigt glada över att kunna erbjuda en Mini-julskinka som är som skräddarsydd för nya traditioner, säger Per Dalborg, kategorichef julskinka på Scan.Mini-julskinkan lämpar sig utmärkt både till singelhushållet som vill njuta av en god skinkmacka på egen hand eller bjuda in vänner och familj till en mindre noventmiddag. Julskinkan är en stående favorit hos många och hela 26 procent anser att den första skivan är den allra godaste.

Ny noventfavorit: skinka med griljering av pepparkaka
När julen väl står för dörren uppger svenskarna att pepparkaka är den smak man längtar mest efter (51 procent). För att fira detta har Scan låtit Tess Medina, vinnare av Sveriges Mästerkock, gifta ihop två av svenskarnas julfavoriter – pepparkaka och julskinka. Tess har skapat en underbart julig novent-skinkgriljering med pepparkakssmak, så att man nu kan njuta av den älskade smaken även på sin julskinka.

— Jag ville skapa något som verkligen fångar julens smaker och stämning. Pepparkaka är en smak som många förknippar med den tiden på året och längtar mest efter. Min griljering erbjuder en härlig kombination av sött och kryddigt som verkligen lyfter fram det bästa i Mini-julskinkan. Jag är så glad att kunna dela detta med alla som älskar julmat lika mycket som jag gör, säger Tess Medina.

Tess Medinas Novent-skinkgriljering

Ingredienser:
1 st Scans Mini-julskinka
1 äggula

2 msk grov senap (skånsk)
2 msk majsstärkelse
6 st pepparkakor

Gör så här:
Mixa pepparkakan slätt (så det blir till ströbröd). Blanda äggula och senap. Pudra skinkan med majsstärkelse, sedan penslar du på senapsblandningen och sist toppar med pepparkakan. Ställ in i ugnen på 240° i 10-15 min. Voilà!!!! Pepparkaks-julskinka! Mums!
Den salta skinkan, med den starka senapen och söta pepparkakan skapar en perfekt kombo.