Villa Brunnby – en sekelskiftesdröm på Kullahalvön, Sveriges Toscana
Med sina kulliga landskap, öppna fält och äppelodlingar bjuder Kullahalvön på fantastiska vyer, som påminner om de i Toscana. Skillnaden är havet som omger halvön med Öresund i söder och Skälderviken i norr och som ger bygden havsbriser och ett speciellt klimat, med milda vintrar där frosten aldrig biter på våren. Klimatet är med andra ord perfekt för vinplantor och Villa Brunnby ligger vackert placerat mellan två av södra Sveriges största vingårdar.
Redan när man kör in genom de pampiga grindarna till Villa Brunnby och blickar upp mot den vackra fasaden med trappstegsgavlar och svart skiffertak får man en känsla av stillhet och lugn. Att man dessutom har en hänförande utsikt från hotellets matsal och hotellrum mot Öresund och Danmark i bakgrunden gör att placeringen av denna byggnad från slutet av 1800-talet inte känns helt slumpartad. När Brunnby Socken 1890 behövde bygga en ny fattiggård blev kommunens största arbetsgivare tillika filantrop, Baron Nils Gyllenstierna på Krapperup slott genast engagerad och donerade en stor summa pengar till byggandet av gården där fler av hans tidigare anställda kom att bo som gamla. I den vevan anlitades en av dåtidens kändisarkitekter Isak Gustaf Classon (1856-1930) som bland annat ritat många kända byggnader som Halwylska palatset på Hamngatan i Stockholm, Nordiska Museet på Djurgården och Östermalms saluhallar för att nämna några och 1898 stod norra Europas ståtligaste fattiggård klar.
2018 passerade nuvarande ägarna Mats och Linda Lavré gården av en slump, som efter 100 år som ålderdomshem också fungerat som hotell/pensionat under några år på 2000-talet och som flyktingförläggning under 2010-talet. De föll handlöst för platsen som förutom det unika läget, vackra byggnaden och magiska utsikten, har en stor park och trädgård med fantastiska ytor för aktiviteter och en lada perfekt för event, fester och bröllop.
Sommaren 2021 öppnade ett totalrenoverat Villa Brunnby och idag drivs hotellet framåt med Mats i spetsen tillsammans med ett tight passionerat team med en vision och en målsättning att välkomna gäster året runt till ett riktigt gott värdskap och unika upplevelser. En passion som Villa Brunnby delar med många av de fantastiska entreprenörer som finns på både gång och cykelavstånd från Villa Brunnby. Ja för det är nära till det mesta på Kullahalvön och även nära till Kullahalvön. Från Stockholm tar det drygt 1, 5 timme att ta sig först med flyget till Ängelholm och sedan drygt 30 minuter med bil eller buss. Göteborg och Köpenhamn ligger bara 1,5 – 2 timmar bort.
Villa Brunnby tar idag emot privatgäster, företagsgrupper, företagsfester, incentivegrupper och bröllop. För grupper mellan 35 – 75 deltagare finns också möjlighet att ”flytta in” i de 38 rummen och 75 bäddarna och ha full exklusivitet på hotellet och göra hotellet till sin alldeles egna destination.
Under ett dygn på Villa Brunnby har varje gäst en chans att uppleva ett varv runt jorden i en tidsmaskin – bokstavligt talat. Behöver man som grupp samlas några timmar så ger de 4 mötesrummen en känsla av att kliva rakt in i 1800-talets salonger med tidsenlig inredning i jugendstil, men med den skillnaden att tekniken andas nutid och 2024 och de smarta Tv-skärmarna i mötesrummen i praktiken kopplar upp sig själva.
Måltiderna bjuder på varsamt omhändertagna råvaror som gärna tas från lokala odlare på Kullahalvön. Från Vikentomater kommer tomater i mängder av färger och smaker och från Flädergården i Täppehusen kommer de finaste bitarna från glada och frigående grisar.
Under årets varmare månader finns gott om ytor i parken för spel och aktiviteter och de 3 boulebanorna som ligger inbäddade bakom köksträdgården och med utsikt mot Arilds Vingård för tankarna till södra frankrike och Rhône-dalen.
Det som möjligen skulle störa den harmoni som infinner sig på Villa Brunnby skulle kunna vara en smula beslutsångest inför valet av plats för middagen. En festlig middag inne i Restaurang Amber med vita dukar, bordsservering, kristallglas, vinpaket, uppklädd servicepersonal och utsikt över åkrar, ängar och Öresund eller en avslappnad kväll i ladan som går under namnet ”Synden” med en lätt flört med begreppet/epitetet ”Synden i Mölle” som uppstod runt sekelskiftet. Fast så värst mycket synd var det väl egentligen inte när kvinnor och män plötsligt började umgås utomhus vid havet i randiga baddräkter mitt bland klipporna på Kullabergs södra sida. Som det flockdjur människan är var det helt enkelt bara ytterligare ett sätt att få umgås och mötas, precis som Villa Brunnby vill att hotellets gäster skall göra idag. ”Synden” har en fullt utrustad bar, plats för dans, soffor och bord utomhus under tak och en underbar liten amfiteater med utsikt mot ängar, hagar och vingårdar och med en eldstad i mitten. En perfekt plats för goda grillade grejer/bufféer eller ett gästspel av någon av de lokala foodtrucks som bjuder på allt från venetianska pizzor till kärleksfullt ”handrörd” glass. Ett ställe för ett riktigt skönt häng med kollegorna helt enkelt.
Att besöka Kullabergs vingård när man landat på Kullahalvön är ett måste. Det tar drygt 20 minuter att promenera till vingården i sydvästlig riktning från Villa Brunnby över småvägarna förbi vackra beteshagar, åkrar och med Öresund i bakgrunden. Lånar man dessutom en av hotellets cyklar tar det bara 5 minuter.
Med sitt perfekta läge på sluttningen ner mot Öresund i sydvästlig riktning har Kullabergs Vingård lyckats producera toppviner som rönt framgångar med både silver- och guldmedaljer i AWC International Wine Challenge, världens både största och mest prestigefyllda vintävlingar. 2020 vann de dessutom ”Årets Skånska Vinpris” med motiveringen;
“Kullabergs Vingård har ritat om världens vinkarta. Vinodlingens nordgräns går numera i nordvästra Skåne. På ”Chateau Kullaberg” växer ett vinunder i den skånska myllan, ett vinunder som slår konnässörer med häpnad och som har krönts med utmärkelser vid stora internationella vintävlingar.”
2022 öppnade de upp en helt ny produktionsanläggning och i samband med detta uppmärksammades även Kullabergs Vingård av Gastronomiska Akademin. I november 2022 hölls i Blå hallen i Stockholm en bankett där kungen på uppdrag åt Gastronomiska Akademin och Stockholm stad delade ut medaljer och diplom. Kullabergs Vingård erhöll då ett diplom för sin för sin målmedvetna satsning och vad det innebär för den svenska vinnäringen.
Motiveringen löd:
”För att skapa Sveriges mest ambitiösa vingård med högklassiga viner. Sveriges mest ambitiösa vingård har nu invigt sin nya anläggning. Med nyplanteringar är siktet nu inställt på 30 hektar, och därmed börjar svensk vinnäring få fullvuxna producenter av högklassiga viner i tillräckliga volymer.”
Vingården bidrar inte bara till livets goda i form av ädla drycker. De bidrar i allra högsta grad till en hållbar utveckling av den brukade jorden och hjälper till att behålla och utveckla den livsviktiga biologiska mångfalden. En timmes guidad tur med någon av Vingårdens duktiga sommelierer är ett alldeles lysande sätt att uppleva Kullabergs Vingård på. Avslutar gör man allra bäst i den pittoreska vinbaren med provsmakning av både vin och destillat.
För väldigt många är Kullahalvön synonymt med Kullabergs naturreservat – som är så totalt annorlunda mot den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt och med ett helt unikt växt- och djurliv. Kullaberg upplevs bäst tillsammans med människor som verkligen känner dess natur och bergets DNA på djupet. Emil och David på Kullabergsguiderna är just sådana människor/själar som ger upplevelsen den där extra dimensionen. Att vandra och cykla är populära aktiviteter på berget och med bergsnedfirning och spännande grottvandring finns ytterligare en dimension av äventyr. Men mest spännande är ändå att i vattnet kring Kullaberg trivs den lilla valen Tumlare och en tumlarsafari med Kullabergsguiderna är något alldeles extra och är en aktivitet som passar en grupp med olika åldrar och olika fysiska förutsättningar. Med små ribbåtar utforkas Kullaberg från havet och chansen är stor att träffa på dessa underbara och ofta nyfikna små varelser i deras naturliga habitat. Med fokus på ”äventyr för alla” och minsta möjliga slitage på natur och kultur, samt samarbete med Länstyrelsen och SVA Statens veterinärmedecinska anstalt bidrar Kullabergsguiderna till att skapa både bättre och hållbara förutsättningar för dessa varelser.
Att Villa Brunnby bara är i början på en spännande resa visar sig tydligt då det ständigt utvecklas och renoveras på hotellet och fokus just nu är att färdigställa första delen av det spa-område på 900 kvm (hälften ute och hälften inne) som ligger i direkt anslutning till hotellet och där ambitionen är att låta de första gästerna njuta av ”Villa Brunnby Stilla Salt Spa” kring årskiftet 23/24.